Să le dăm sau nu copiilor teme de vacanță?

Home / Școală / Să le dăm sau nu copiilor teme de vacanță?
Să le dăm sau nu copiilor teme de vacanță?

Să le dăm sau nu copiilor teme de vacanță?

„Copiii trebuie să aibă temă de vacanță, căci vor uita mare parte din ceea ce au învățat. Unii cred că asta îi va ține în casă cu orele, dar nu este nevoie de ceva intensiv, câteva minute pe zi este suficient. Și mult de citit, bineînțeles.”
„În timpul verii, copiii stau afară să se joace și să se bucure de soare. Timpul alocat temelor le fură din distracție. Nu degeaba se numește vacanță. Te relaxezi și te bucuri. Iar temele doar îi stresează.”
Mai sus sunt prezentate punctele de vedere a doi părinți privind temele de vacanță. Dezbaterea în jurul acestei idei este una veche și creează tabere atât în rândul părinților, dar și al cadrelor didactice și copiilor.
Ce-ar fi dacă, în locul temelor tradiționale, am încerca altceva…
Cesare Catà of Don Bosco  e profesor de engleză la liceul din Fermo (un orășel de pe țărmul Adriaticii) și le-a dat elevilor săi cea mai frumoasă temă de vacanță posibilă. Le-a spus să lase computerul și să se plimbe pe malul mării, să privească răsăritul, să danseze, să se îndrăgostească, să facă sport, să se uite la filme, să citească, să țină un jurnal, pe scurt, să-și trăiască vara. Anotimp despre care profesorul spune că ”prin strălucirea lui, poate influența spiritul, mai ales pe cel al adolescenților”.

Iată deci, spre inspirație, cea mai frumoasă temă de vacanță:

1. Dimineața, fă o plimbare pe malul mării, singur: uită-te cum se reflectă soarele în apă și gândește-te la ce îți place cel mai mult în viața ta: fii fericit.

2. Încearcă să folosești unele dintre cuvintele noi pe care le-am învățat împreună în acest an școlar: cu cât reușești să spui mai multe cuvinte, cu atât vei gândi mai mult; și cu cât vei gândi mai mult, cu atât vei fi mai liber.

3. Citește cât de mult poț. Nu pentru că ești obligat să o faci. Citește pentru că verile inspiră la aventură și visare și, atunci când citești, te vei simți ca rândunicile în zbor. Citește pentru că este cea mai frumoasă formă de revoltă pe care o poți avea.

4. Evită lucrurile, situațiile și oamenii care te fac să fii negativist sau să te simți neputincios: caută situații care să te stimuleze și compania unor prieteni care să te înțeleagă și să te aprecieze pentru ceea ce ești.

5. Dacă te simți trist sau temător, nu-ți face griji: vara, ca orice lucru minunat din viață, poate arunca un suflet în confuzie. Încearcă să ții un jurnal ca să poți vorbi despre ceea ce simți (în septembrie, dacă vrei, îl putem citi împreună).

6. Dansează, fără să-ți fie rușine. Pe un ring de dans sau chiar singur, în camera ta. Vara înseamnă dans și e o prostie să nu iei parte la el.

7. Cel puțin o dată, privește răsăritul. Nu vorbi și respiră. Închide ochii, fii recunoscător.

8. Fă mult sport.

9. Dacă vei întâlni o persoană care ți se pare încântătoare, spune-i că ai observat-o, cât poți de sincer și de elegant. Nu contează dacă înțelege. Dacă nu o face, înseamnă că n-a fost să fie; dacă o face, vara va fi o perioadă de aur petrecută împreună (dacă nu merge, întoarce-te la punctul 8).

10. Uită-te pe notițele de la clasă.Compară ce am citit și ce am învățat, cu ce ți se întâmplă.

11. Fii fericit ca lumina soarelui și neîmblânzit ca marea.

12. Nu vorbi urât. Fii mereu gentil și manierat.

13. Uită-te la filme cu replici care îți frâng inima (în engleză, dacă se poate), ca să îți îmbunătățești deprinderile de limbă și capacitatea de a visa.Și nu lăsa ca filmul să se termine când apare distribuția, regizorul etc.: retrăiește-l în propria ta viață din această vară.

14. În lumina strălucitoare a soarelui sau în nopțile fiebinți de vară, visează la cum ar putea și cum ar trebui să fie viața ta. Pe timpul verii, fă mereu tot ce poți ca să nu renunți și tot ce poți ca să îți urmezi visul.

15. Fii bun.

(sursa: Huffingtonpost )

Leave a Reply

Your email address will not be published.